"Mi smo folklor". Kumrovečki pioniri i druge preobrazbe na proslavi Titova 112. rođendana - Škrbić Alempijević, Nevena (Array, 2006)
Autorica analizira sekundarnu egzistenciju pionirske uniforme u dvama bitno različitim kontekstima: u okviru pokladnih zbivanja i na proslavi Dana mladosti. Prateći reakcije na vlastitu preobrazbu u "pionirku" i koračajući za pojedincima preodjevenima na taj način, ovakvo korištenje socijalističkog inventara na kumrovečkoj proslavi prepoznaje kao propusnicu ka hotimično "zaboravljenim" slojevima društvenoga pamćenja.