Primordijalno, esencijalno, apstraktno, imaginarno, konstruirano, sporno ili... ? Modeli i pristupi istraživanju identiteta. - Grbić, Jadranka (2006)
U okviru moderne i popularne sintagme potraga za identitetom, etnološka i antropološka literatura u posljednjih je nekoliko desetljeća proizvela brojne, često međusobno kontradiktorne etnološke i antropološke teorije, usmjerene na afirmaciju i reafirmaciju kulturnih, etničkih, nacionalnih i inih identiteta. Čini se da je zanimanje za identitet integralni dio procesa modernizacije, budući da se javlja u svim društvima na putu modernizacije, bez obzira kakvog su ideološkog usmjerenja. Ovaj se rad bavi promišljanjem o različitim teorijama istraživanja identiteta (kulturnog, etničkog, nacionalnog, pluralnog itd.). Analiziraju se osnovne razlike u teorijskim pristupima u starijoj te novijoj etnoantropološkoj praksi. Također se ukazuje na polarizacijsku razliku tzv. Istočnih i zapadnih teorijskih pristupa i njihovih dometa. Promišljaju se teze eminentnih etnologa i antropologa iz druge polovice dvadesetog stoljeća, koje su na početku ovog milenija, čini se, najprimjenjivije u istraživanju identiteta u uvjetima neoliberalne globalizacije. Slijedom toga nudi se teorijski okvir i model istraživanja identifikacijskih procesa današnjice.
Projekt MZOS
HRV