Mjesto standardologije u jezikoslovnoj kroatistici - Mićanović, Krešimir (2006)
Rasprava o mjestu standardologije u jezikoslovnoj kroatistici usmjerena je ponajprije prema različitim koncepcijama « književnog» odnosno standardnog jezika, što je u hrvatskom društveno-jezičnom kontekstu značilo prije svega razrješavanje odnosa između kajkavskoga, čakavskoga i štokovskoga spram književnog/standardnog jezika. U vezi s time osobita je pozornost posvećena autonomnosti standardnoga jezika (Praška škola) uz pomoć koje se u hrvatskoj standardologiji nastoji standardni jezik rasteretiti izravnog utjecaja « organskih idioma» , odnosno pomoću koje se želi « prerezati pupčana vrpca» koja ga veže s novoštokavskim.
Nedostaje raspon stranica. (admin.)
HRV