J. W. Valvasor i J. Rabatta u Hrvatskoj vojnoj krajini 1689. i 1719. godine: Percepcije, stereotipi i mentaliteti na "tromeđi" u komparativnoj perspektivi - Roksandić, Drago; Lazanin, Sanja (2003)
U radu koji predstavlja mikrohistorijsko istraživanje tromeđe između Habsburške Monarhije, Osmanskog Carstva i Mletačke Republike krajem 17. i početkom 18. stoljeća posebna se pozornost poklanja istraživanju međusobnog odnosa ljudi različitih kulturnih, društvenih i etničkih provencijencija na tom prostoru. Kao polazišta za historijsku komparaciju poslužili su narativni arhivski i objavljeni izvori. Težište usporedbe je stavljeno na egohistorijske zapise, zapise o sebi kao i na izvore koji su važni za stvaranje "slike o drugome", odnosno za analiziranje stereotipa, mentaliteta i obrazaca ponašanja.
Rad je objavljen na engleskom jeziku 1998. godine u: Drago Roksandić (ed.), Microhistory of the Triplex Confinium, International project conference papers (March 21-22, 1997), Budapest, 1998.
Projekt MZOS
HRV