Projekt "Istraživanje hrvatske dijalektne frazeologije" - Menac-Mihalić, Mira (Array, 2006)
Hrvatski dijalektni frazemi po svom sastavu i strukturi u bitnom se ne razlikuju od frazema standardnoga jezika. Postoje fonetsko-fonološke, morfološke, tvorbene i sintaksne inačice u pojedinim govorima te bogata frazeološka antonimija, sinonimija i frazeološka višeznačnost. Dijalektna je frazeologija otvorenoga tipa koja se obnavlja novim jedinicama, između ostalog i posuđivanjem. Unatoč inovacijama koje nastaju razvojem samoga sustava i onima nastalim posuđivanjem iz drugih sustava, dijalektne karakteristike pojedinoga govora čuvaju se u frazemima u većoj mjeri nego u drugim dijelovima govora - frazemi su poznati po svojoj konzervativnosti. Skupljanje i obrada frazeološke građe u stotinjak hrvatskih govora, izrada niza frazeoloških rječnika izvornih hrvatskih govora omogućava leksikografima, leksikolozima i dijalektolozima pristup bogatom fundusu novih, još nezabilježenih, frazema koje će dalje moći proučavati na raznim jezičnim razinama.