Splitski srednjovjekovni književni krug - Matijević Sokol, Mirjana (Array, 2005)
Kada Split postane metropolitansko središte u prvoj polovici X. st. stvoreni su preduvjeti za latinsku književnu naobrazbu. To omogućava izdizanje Splita i kao središta srednjovjekovnog književnog kruga. Od X. do XIV. st. pojavljuju se istaknuti pojedinci, stranci i domaći ljudi, pisci djela različitih žanrova. To su arhiđakoni Dobre Ditov i Toma, nadbiskupi Bernard i Rogerije, biskup Treguan, te patriciji Miha Madijev de Barbazanis i A Cutheis.