Svjetlo i sjena u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji - Fink, Željka (Array, 2006)
Iako je kod većine frazema u užem smislu provedena potpuna desemantizacija, poznato je da leksičko značenje pojedinih komponenata, stvarajući sliku u dubinskoj strukturi, tj. u semantičkom talogu, zajedno s ostalim sastavnicama, u većoj ili manjoj mjeri utječe na formiranje frazeološkog značenja. U ovom radu uspoređuju se hrvatski i ruski frazemi sa sastavnicama 'svjetlo' (svet)i 'sjena' (ten') kako sa stanovišta frezeološkog značenja, tako i sa stanovišta ekvivalentnosti (imajući u vidu opseg i sastav), a posebnu se pažnja posvećuje vezi izeđu leksičkog značenja navedenih leksema i značenja frazema sa spomenutim komponentama.