Vojne snage Kliškog i Krčko-ličkog sandžaka pred Kandijski rat - osmanska vojska plaćenika - Jurin-Starčević, Kornelija (2003)
Rad predstavlja opis fenomena osmanskog krajista u sandzacima Klis i Krka sredinom 17. stoljeca. Rad je nastao na temelju neobjavljenog osmansko-turskog popisa vojske u granicnim utvrdama Bosanskog ejaleta iz 1643. godine, koji pruza obilje interesantnih detalja o stalnim granicnim posadama, njihovoj strukturi i broju, potencijalu u ljudstvu, vojnim kapacitetima, kao i o materijalnim i socijalnim uvjetima u utvrdama. Autorica ove do sada nepoznate podatke usporeduje s ranije poznatim informacijama, te analizira vojnu, drustvenu i gospodarsku situaciju na osmanskom serhadu dvije godine prije zacetka Kandijskog rata.
Projekt MZOS
HRV