Hrvatska i Europa pod arheološkim povećalom - Durman, Aleksandar (Array, 2005)
Za Europsku Uniju Balkan - bez uvrštavanja Bugarske i Grčke - više nije poluotok već barbarska politička tvorevina u kojoj je i Hrvatska. Arheološki gledano, međutim, upravo je taj poluotok civilizacijska kolijevka Europe.