Utopie und Nostalgie : kroatische kulturelle Identität um die Wende vom 19. zum 20. Jahrhundert - Oraić Tolić, Dubravka (Array, 2005)
Članak tematizira tvorbu nacionalnih identiteta u drugoj polovici 19. stoljeća te u tom sklopu stvaranje dviju ideologija i dviju imagologija u hrvatskom kulturnom prostoru: nostalgičnoga hrvatstva (A. Starčević) i utopijskoga jugoslavenstva (J. J. Strossmayer). Skicira se kratka povijest identitetske klopke koja je obilježila oblik i sudbinu moderne hrvatske nacije.