Rizici u razvoju djece koja se udomljuju - Kuterovac-Jagodić, Gordana; Keresteš, Gordana; Škrabić Aničić, Ines (2005)
Djeca koja se udomljuju u druge obitelji izložena su brojnim čimbenicima koji nepovoljno djeluju na njihov razvoj prije no što su bila udomljena, kao i tijekom procesa prilagodbe na udomljenje te kasnije u svom životu i razvoju. U cilju boljeg razumijevanja funkcioniranja ove djece, njihovih reakcija i poteškoća, u ovom se poglavlju najprije daje određenje stresa, sistematizacija i prikaz akutnih, kroničnih i razvojnih stresora te tipične dječje reakcije na njih, a potom se razmatraju specifičnostidjelovanjastresanaorganizamurazvoju.Nadaljeserazmatrajurizičničimbenici čije je postojanje povezano s lošim razvojnim ishodima, a čiji izvor može biti samo dijete, obitelj ili kontekst u kojem dijete živi. Velike individualne razlike u funkcioniranju djece usprkos postojanju rizičnih čimbenika, objašnjavaju zaštitni čimbenici. U ovom su poglavlju prikazani izvori i djelovanje zaštitnih čimbenika te 108 značajke tzv. otporne djece. Budući da je i samo roditeljstvo izvor stresa, razmotreni su čimbenici koji mogu dovesti do stresa i posljedičnih neodgovarajućih roditeljskih postupaka zbog kojih se dijete izdvaja iz obitelji. U nastavku su opisane i specifičnostiroditeljskogstresauuloziroditelja-udomitelja.Drugidiopoglavljaposvećen je tipičnim reakcijama djece na stresna i traumatska iskustva te načinima djelovanja stresa na različite aspekte dječjeg funkcioniranja i razvoja. Najdetaljnije su opisane dvije skupine reakcija koje su najčešće i najintenzivnije, a to su posttraumatski stresni poremećaj i poremećaj prilagodbe. Nakon prikaza dječjih reakcija, u poglavlju se opisuju razvojne promjene u suočavanju sa stresom kod djece, kao i specifičnestrategijekojedjecakoristeprisuočavanjusastresom.Značajandiopoglavlja posvećen je temi gubitka i tugovanja koja je značajna u skrbi za udomljenu djecu, ne samo zbog toga što se neka djeca udomljuju nakon smrti roditelja, već i zato što odvajanje djece od bioloških roditelja i odlazak u novu obitelj izaziva osjećaj gubitka i reakcije tugovanja te djece. Naposljetku, budući da je značajan dio djece koja se udomljuju izdvojeno iz obitelji zbog nekog oblika zlostavljanja prikazane su najčešće dječje reakcije i specifičneposljedicekojetjelesno, psihičkoispolnozlostavljanje može ostaviti na različite aspekte djetetova funkcioniranja. Sadržaji prikazani u ovom poglavlju trebali bi čitateljima omogućiti razumijevanje izvora problema i poteškoća udomljene djece, kao i olakšati osmišljavanje područja djelovanja za ublažavanje ili uklanjanje čimbenika koji narušavaju njihov razvoj.
Nedostaje podatak o stranicama. (admin.)
Projekt MZOS
HRV