Doseljenici iz Hrvatske na Rabu krajem 15. i početkom 16. stoljeća - Grgin, Borislav (Array, 2005)
Doseljenici iz Hrvatske, kao i ranije, predstavljaju i u promatranom razdoblju glavnu skupinu doseljenika na otoku Rabu. Razlozi doseljavanja pretežito su bili gospodarske naravi. Stoga su najbrojniji naseljenici potjecali iz nižih društvenih slojeva.