Jezik-znanje ili sposobnost - Jelaska, Zrinka (Array, 2005)
Razlike u poimanju jezika (kao znanja, odnosno sposobnosti) razlazu se s obzirom na složenost fenomena jezika, ali i s obzirom na različite lingvističke teorije i pravce koji su uzrokovali razlike u pogledu na bit jezika. Također se raspravlja o o višeznačnosti pojma jezične kompetencije i objašnjavaju uzorci koji su doveli do njegova često pogrešnoga shvaćanja.