Povijesni okvir - Budak, Neven (2004)
Poglavlje obrađuje povijest hrvatskih zemalja u razdoblju između protudvorskog pokreta i Dugog rata, te se bavi sukobima oko ugarsko-hrvatskog prijestolja, osmanlijskim osvajanjima, Dubrovačkom Republikom i Istrom.
Projekt MZOS
HRV