Stišavanje prošlosti: Vukovar između mjesta i prostora sjećanja - Kardov, Kruno (Array, 2004)
Rad se bavi analizom kolektivnih sjećanja hrvatske i srpske zajednice u poslijeratnom Vukovaru kao i i "službenih" historijskih reprezentacija. Premda su nakon mirne reintegracije građani počeli dijeliti isti prostor, iskustva rata i tumačenja konflikta su različita. Što je nekada bilo sjećanje sada je kontrasjećanje, a komemoracije su kontrakomemoracije. Autor se zalaže za prihvaćanje individualnog pristupa i proučavanje obiteljskih povijesti, a ne konstrukciju novih kolektivnih sjećanja. Za to su pak potrebne nove metode i decentralizacija naše discipline.