O semantičkom subjektu u tzv. besubjektnim rečenicama - Vuković, Petar (2005)
Besubjektnim se rečnicama tradicionalno nazivaju rečenice u čijoj je formalno-gramatičkoj strukturi izdvajanje subjekta nemoguće ili problematično. Popunjavanje pozicije formalno-gramatičkog subjekta u tim je rečenicama blokirano iz razloga semantičke naravi, a različiti formalni mehanizmi blokiranja u pojedinim tipovima besubjektnih rečenica upozoravaju na to da ti razlozi nisu identični u svim tipovima. Na temelju analize nekoliko rečenica pokušava se pokazati da svakom formalnom mehanizmu blokiranja odgovara poseban tip semantičkog subjekta.
Projekt MZOS
HRV