Iz frazeologije novoštokavskih ikavskih govora južne Hrvatske - Menac-Mihalić, Mira (Array, 2005)
Frazemi novoštokavskih ikavskih govora južne Hrvatske po svom sastavu i strukturi u bitnom se ne razlikuju od frazema ostalih hrvatskih sustava. Postoje fonetsko-fonološke, morfološke, tvorbene i sintaktične inačice u tim govorima te bogata frazeološka antonimija, sinonimija i frazeološka višeznačnost. Proučavana je frazeologija otvorenoga tipa koja se obnavlja novim jedinicama, između ostalog i posuđivanjem Može se očekivati da će se bogati fundus frazema novoštokavskih ikavskih govora južne Hrvatske čuvati i dalje širiti i obogaćivati. Unatoč inovacijama koje nastaju razvojem samoga sustava i onima nastalim posuđivanjem iz drugih sustava, dijalektne karakteristike pojedinoga govora čuvat će se u frazemima u većoj mjeri nego u drugim dijelovima govora jer su frazemi poznati po svojoj konzervativnosti.