Referencijalni dijagram relacijskog modela baze podataka - Mateljan, Vladimir (Array, 2005)
Vertikalnom normalizacijom sintezom dekomponiramo početnu relacijsku shemu na skup relacijskih shema u trećoj normalnoj formi. Dobivena dekompozicija je reverzibilna ako zadovoljava Rissanenov uvijer reverzibilnosti, tj. ako presjek dviju relacijskih shema sadrži ključ barem jedne od njih. Uvažavanje uvijeta reverzibilnosti omogućava nam crtanje referncijalnog dijagrama relacijskog podela podataka (Date 1995). U ovom radu dokazujemo da je referencijalni dijagram relacijskog modela jednostavan graf bez ciklusa.