Redundancija baze podataka - Mateljan, Vladimir (Array, 2005)
U logičkom oblikovanju baze podataka, polazeći od neke početne relacijske sheme i skupina funkcijskih zavisnosti između njenih atributa, možemo bazu postupkom normalizacije svoditi na normalne forme. U praksi se normalizacijom ide do tzv. treće normalne forme. Nakon normalizacije dobivamo komplet relacijskih shema, koje su međusobno povezane preko stranih ključeva. Strani ključevi su kopije atributa primarnog ključa i kao kopije predstavljaju redundanciju baze. U radu se uvode koeficijenti koji omogućuju kvantitativno praćenje redundancije.