Određivanje stranog ključa relacijske sheme - Mateljan, Vladimir (Array, 2005)
Prema Coddu osnovni je cilj relacijskog modela zaštita korisnika baze podataka i omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg pristupa podacima u bazi. U relacijskom modelu to se postiže normalizacijom, kao jednom od metoda oblikovanja baze podataka. Jedan od osnovnih ciljeva metoda normalizacije je eliminacija redundancije u bazi odnosno njeno svođenje na neophodni minimum. Smanjenje redundancije može znatno utjecati na brzinu obrade podataka u bazi. U radu se razmatraju mogućnosti određivanja stranog ključa relacijske sheme normalizirane baze podataka u trećoj normalnoj formi u svrhu smanjivanja kontrolirane redundancije.