Sokrétű - helyi, regionális, nemzeti - identitások (A horvátországi regionelizmus kulturológiai, ökológiai és történelmipolitikai alpjainak áttekintése) - Grbić Jakopović, Jadranka (Array, 2003)
Etno-antropološka istraživanja pojedinih hrvatskih regija ukazuju na činjenicu, kako se u njima, tokom minulih stoljeća, afirmirao i oblikovao hrvatski identitet na sebi svojstven način, karakterističan upravo za pojedinu regiju (etno-regionalni identitet). Primjer je toga Istra, a zanimljivi su i procesi oblikovanja identiteta kod hrvatske zajednice u srednjoj Bosni, kao i kod Bunjavaca u Vojvodini, ili Hrvata iz Srijema prije i poslije prisilne migracije i repatrijacije u prvoj polovici devedesetih godina 20. st. Na sve spomenute situacije utjecao je niz faktora (od globalnih političko-ekonomskih do ograničeno lokalnih i regionalnih društvenih iu kullturnih) glede kreiranja i razvoja etno-regionalnih identiteta. No, prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, nema indicija koje bi ukazivale na nekomplementarnost pojedinih identitetskih razina, već upravo suprotno, zamjetna je njihova komplementarnost.