L'architecture renaissance en Croatie - Marković, Predrag (2004)
U radu se daje sintezni pregled renesanse arhitekture u Hrvatskoj, s time da se na podlozi tada aktualnih političkih događaja i različitih društvenih okvira dvaju kulturnih cjelina - jadranske i kontinentalne Hrvatske - razmatraju različiti oblici pojavnosti novoga stila od sredine 15. do kraja 16. stoljeća. U tom pogledu posebno se naglašavaju specifične okolnosti nastanka prvih renesansnih spomenika u Šibeniku, Trogiru i Dubrovniku početkom 60-tih godina 15. st., te razlozi kašnjenja i svojevrsnog "otpora" prilikom recepcije stila u drugim urbanim sredinama hrvatskog priobalja, kao i gotovo potpuni izostanak renesansne arhitekture u Hrvatsko-Ugarskom kraljevstvu te njezino posvemašnje okretanje gradnji sustava fortifikacija u cilju zaštite teritorija preostalog nakon turskih osvajanja krajem 15. st.
Projekt MZOS
FRA