Slika žene u hrvatskoj književnosti 19. stoljeća - Nemec, Krešimir (Array, 2003)
U tekstu se analiziraju načini prezentacije žene u odabranim djelima hrvatske književnosti 19. stoljeća. Ukazuje se na stereotipove u portretiranju likova žena i na tipične ideologeme patrijarhalne kulture. Slika žene svodi se na dva arhetipa (žena svetica i fatalna žena), a oba odražavaju neuralgične točke muške fantazije.