Pregled povijesti Dubašnice na otoku Krku = Dubašnica : Land und Leute - Galović, Tomislav (Array, 2004)
Dubašnica je naziv za područje koje je smješteno na sjeverozapadu otoka Krka, a sačinjava ga dvadesetak sela raštrkanih od obale do unutrašnjih dijelova otoka. To je područje u XV. stoljeću ustrojeno kao kaštel Dubašnica, a bio je podijeljen, kako je to sačuvano u povijesnim izvorima, ovako: Territorio di Dobassiniza Castello - La villa di s. Maria de Capo (Glavotok), La villa de Sopro (Gorinja sela), La villa de Sotto (Dolinja sala), Pogariche (Poganka), Pogliza (Poljica), Cambon (Kambun), Nalioto (Noliot), La villa de Berssazi (Brzac) i La villa de Panich (Pinezići). Međutim pod povijesnu Dubašnicu, u užem smislu, smatraju se samo Dolinja sela, Gorinja sela i Poganka dok su spomenuti Glavotok, Poljica, Kambun, Noliot, Brzac i Pinezići, u drugoj župi, a dio ih je, dok nije bio pod Dubašnicom, upravno i sudski pripadao teritoriju grada Krka. U Dolinja sela spadaju Porat, Vantačići, Turčići, Zidarići, Milčetići, Bogovići, Radići i Malinska. Od navedenih Porat, Vantačići, Zidarići i Malinska skupno se nazivaju Vala, jer se nalaze pri moru, u zaljevu (u vali). Gorinja sela sačinjavaju Kremenići, Žgombići, Sv. Ivan, Sv. Anton, Strilčići i Sabljići, a skupinu sela pod nazivom Poganka čine: Milovčići, Hržići, Oštrobradići, Barušići i Ljutići. Nenastanjena su i dijelom nestala i porušena sela/zaseoci odnosno lokaliteti: Sv. Martin, Gradina (Zidine), Stunjina, Benčići, Dvorani, Režići, Mrvci (Mrvac), Kosići, Sv. Juraj, Prod, Male Ponikvice, Grimanovo, Varoš, Grič, Pavus, Matrunići, Lončarovo, Rova, Placa, Čekutićevo, ''na Galiacovo'', Gumanja, Gobići, Barovo, Selo, Vlašići, Gromačina, Mihovilići, Rudina i dr. U XV. se stoljeću (oko 1460. god.) zaslugom ondašnjeg krčkog kneza Ivana VII. Frankapana ovdje naseljuju Hrvati odnosno Vlasi s kopna, te se stog u to vrijeme Dubašnica kao novi "komun" izdvaja od "komuna" Omišlja. Došljaci su se tada nastanili na širem području oko crkve sv. Apolinara. Oko same se crkve tada formiralo središnje, danas izumrlo, selo Dubašnica. Godine 1644. u Bogovićima se gradi kapela Majke Božje Karmelske, centralna građevina trolisnog tlocrta s kupolom i lanternom. Ona se u drugoj polovici XIX. stoljeća proširuje, točnije postaje svetište nove, današnje dubašljanske župne crkve s tri broda. U selu Porat, nekadašnjoj mletačkoj luci za izvoz drva, gradi se 1480. godine, uz postojeću crkvicu, samostan Sv. Marije Magdalene franjevaca trećoredaca glagoljaša. Ta se crkvica zajedno sa samostanom obnavlja i proširuje početkom XVI. stoljeća u gotičko – renesansnome stilu te dobiva četverokutno svetište s križno – rebrastim svodom. Zatim je uslijedila druga obnova u XVII. stoljeću. Od tada potječe današnji izgled samostana. Trećom obnovom, sredinom XVIII. stoljeća, crkva poprima barokne konutre, te su joj pridodane i dvije bočne kapele, plitke i četverokutne. U njih su smješteni oltari sv. Nikole i sv. Roka, svetaca koji se u Dubašnici osobito štuju. Iza glavnog se oltara nalazi poliptih Girolama i Francesca da Santacroce datiran u 1556. godinu. U crkvi se nalazi i veliko drveno gotičko raspelo. Samostan posjeduje zbirku umjetnina, poljodjelskog i ribarskog alata te arhiv s više glagoljskih rukopisa od kojih su najpoznatiji Žgombićev zbornik iz XVI. st., Sabljićev zbornik iz XVII-XVIII. st. i Hržićev zbornik. Nakon što je Dubašnica prikazana kao prostor navedene su zaslužne osobe rodom iz dubašljanskoga kraja, a to su kartograf Ivan Klobučarić (XVI-XVII st.), franjevci trećoredci, dr. Josip Dujmović (1833-1884), dr. Stanko Dujmović (1866-1940) i dr. Pijo Dujmović (1870-1935), slavist Ivan Milčetić (1853-1921) te akademik Branko Fučić (1920-1999). Der historische Raum Dubašnica liegt im Nordwesten der Insel Krk und umfasst etwa 20 Dörfer. Von der Küste bis ins Innere der Insel verstreut liegend, bilden die Dörfer 3 Gruppen. Die Dolinja sela, auch Vala genannt, sind: Porat, Vantačići, Turčići, Zidarići, Milčetići, Bogovići, Radići und Malinska. Die Gorinja sela sind: Kremenići, Žgombići, Sv. Ivan, Sv. Anton, Strilčići und Sabljići, während sich die dritte Gruppe unter dem Namen Poganka aus Milovčići, Hržići, Oštrobradići, Barušići und Ljutići zusammensetzt. Der Name Dubašnica leitet sich aus dem archaischen Wort dub (Eichenbaum) ab, was darauf schliessen lässt, dass die Gegend früher reich an Eichenwäldern gewesen sein dürfte. Die Ersterwähnung des Orts und der Pfarrei datiert aus dem 15. Jh. Dubašnica war schon in der Bronzezeit bewohnt, als Illyrer, genauer gesagt Liburnen, ihre gradina (befestigte Hügelspitzen) errichteten. Die Antike hat auch materielle Zeugnisse hinterlassen. Beweise dafür liefern die Trümmer einer in der Bucht von Zaharija liegenden villa rustica. An diesem Ort findet man auch Spuren des aus Ravenna kommenden byzantinischen Einflusses. Ein gutes Beispiel dafür ist der Name der Kirche bzw. des Klosters des Hl. Apollinarius. Dieses war an der Stelle des heutigen Altfriedhofs im Karstfeld von Dubašnica erbaut worden. Aus der Zeit der Romantik stammen die in ihrem Grundriss einfachen Kleinkirchen des Hl. Andreas in Žgombići und des Hl. Georg, sowie des Hl. Martin, westlich vom Dorf Porat gelegen. Die Kirche des Hl. Nikolaus in Strilčići (heute nur noch in Trümmern vorhanden) stammt aus der Zeit der Gothik. Im 15. Jh. (um 1460) wurden auf Anregung des damaligen Inselfürsten Ivan VII. Frankapan Kroaten vom gegenüberliegenden Festland in grosser Zahl hier angesiedelt. Die Ankömmlinge hatten sich damals weit um die Kirche des Hl. Apollinarius herum niedergelassen. In der unmittelbaren Umgebung der Kirche bildete sich wiederum das zentrale, heute ausgestorbene Dorf Dubašnica. Die Kirche des Hl. Apollinarius wurde um 1500 zur Pfarrkirche für die Siedler. Sie wurde erweitert und 1618 wurde ein neuer Kirchenturm angebaut. Im Jahr 1644 wurde in Bogovići die Kapelle der Hl. Mutter Gottes von Karmel errichtet. Sie wurde in der zweiten Hälfte des 19. Jhs. erweitert, genauer gesagt, sie wurde zum Sanktuarium der neuen, heutigen Pfarrkirche von Dubašnica mit 3 Schiffen. Im Dorf Porat, einem ehemaligen venezianischen Hafen zur Holzausfuhr, wurde 1480 neben einer bereits vorhandenen Kleinkirche das Kloster der Hl. Maria Magdalena für den Orden der glagolitischen Franziskaner erbaut. Die Kleinkirche wurde am Anfang des 16. Jhs. zusammen mit dem Kloster im Mischstil von Gothik und Renaissance erneuert und erweitert. Dabei erhielt sie ein viereckiges Sanktuarium mit einem Kreuz-Rippen-Gewölbe. Die zweite Erneuerung erfolgte dann im 17. Jh. Aus dieser Zeit stammt auch das heutige Erscheinungsbild der Kirche. In der Mitte des 18. Jh. nahm die Kirche durch die dritte Erneuerung ihre barocken Umrisse an. Zugleich wurden zwei seichte, viereckige Seitenkapellen angebaut. Darin stehen Altäre des Hl. Nikolaus und Hl. Rocco, die in Dubašnica ganz besonders verehrt werden. Hinter dem Hauptaltar befindet sich ein Polyptychon von Girolamo und Francesco da Santacroce aus dem Jahr 1556. Das Kloster besitzt eine Sammlung von Kunstwerken und Werkzeug für Landwirtschaft und Fischerei. Das Klosterarchiv beherbergt mehrere glagolitische Handschriften. Die Gegend von Dubašnica ist von vielen Kapellen gekenzeichnet, die in fast jedem Kleindorf zu finden sind. Hier werden auch viele Volksbräuche geistiger und materieller Natur gepflegt. In der Geschichte von Dubašnica findet man zahlreiche Namen, die sich durch ihre Arbeit hervorgetan haben. Zu nennen wären vor allem Kartograph Ivan Klobučarić (16.-17. Jh.), Pijo Dujmović (1870-1935) und Stanko Dujmović (1866-1940), Franziskane des dritten Ordens, Slawist Ivan Milčetić (1853-1921) und Akademiker Branko Fučić (1920-1999). Leider musste ein Teil der Bevölkerung aufgrund verschiedener historischer Notlagen in den Vereinigten Staaten, besonders in New York, ein neues Zuhause suchen. Von Malinska angeführt, ist Dubašnica von heute ein begehrtes Urlaubsziel und seine Leute sehen gerade im Fremdenverkehr ihre Zukunftschancen. Jeder neue Sommer bringt sie ihrem Ziel näher.