Biopsihosocijalne odrednice bolesti i zdravlja - Tadinac, Meri (Array, 2004)
Prema biopsihosocijalnom modelu, biološki, psihološki i socijalni činitelji imaju jednako značenje u određivanju zdravlja i bolesti. Kronični stres može potisnuti aktivnost živčanog sustava, no postoje velike individualne razlike u percepciji događaja kao stresnih i reakcijama na njih, ovisno o ličnosti, stilu suočavanja, stupnju samopoštovanja, lokusu kontrole, optimizmu-pesimizmu, procjeni samoefikasnosti, socijalnom kontekstu i percipiranoj socijalnoj podršci. Osim što stres može dovesti do egzacerbacije bolesti, postoji i utjecaj u suprotnom smjeru: pogoršanje bolesti može izazvati psihičku neravnotežu, pri čemu će se utjecaj bolesti razlikovati ovisno o osobinama pojedinca, ali i pojavnosti bolesti. Potrebno je istražiti glavne biološke, psihološke i socijalne odrednice zdravlja i bolesti, te utvrditi na koji način bolest djeluje na pojedinca, o kojim činiteljima ovisi njegova percepcija bolesti i reakcija na nju, te koje psihološke varijable moderiraju funkcioniranje imunološkog sustava. Teorijski značaj ovakvih istraživanja jest u tome da bi rezultati trebali razjasniti prirodu interakcija između bioloških, psiholoških i socijalnih činitelja bolesti, a praktični značaj da je omogućavanje razvoja i primjene učinkovitijih preventivnih, dijagnostičkih i terapijskih strategija, osmišljavanje edukativnih programa za medicinsko osoblje u svrhu poboljšanja zdravstvene skrbi, te dodatno osposobljavanje psihologa za rad u prevenciji te u psihosocijalnim programima za kronične bolesnike.