Iznova otkrivene pjesme Ivana Mršića - Bogdan, Tomislav (2003)
Pažanin Ivan Mršić (oko 1575-1652), petrarkist iz 17. stoljeća, poznat je po nesretnoj sudbini svojih tiskanih djela. Godine 1647. objavio je u Veneciji dvije knjige lirskih pjesama: Sloge ljubvene i Mantinjade. Jedini poznati sačuvani primjerci obiju knjiga izgubljeni su sredinom 20. stoljeća prije nego što su valjano pročitani. Njihov je sadržaj stoga ostao nedovoljno istražen i danas nedostupan čitateljstvu i književnim povjesničarima. Nedavno je, međutim, postala dostupnom cjelovita fotokopija Sloga ljubvenih, pa se u ovome radu o tome obavještava javnost i ujedno objavljuju 23 pjesme iz ponovo otkrivenog Mršićeva kanconijera.
Projekt MZOS
HRV