Društvene i gospodarske prilike u Velikim Šenkvicama i Malim Šenkvicama, nekoć hrvatskim naseljima pod Malim Karpatima u Slovačkoj, u vrijeme marijaterezijanske urbarijalne regulacije - Holjevac, Željko (Array, 2003)
Autor sažeto analizira socioekonomske obrasce povijesne zbilje u Velikim Šenkvicama i Malim Šenkvicama pod Malim Karpatima u današnjoj Slovačkoj u vrijeme urbarijalne regulacije Marije Terezije u drugoj polovici 18. stoljeća i pokušava okvirno rekonstruirati tadašnji etnički sastav tih naselja s posebnim osvrtom na zastupljenost Hrvata.