Slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj - Cvetnić, Sanja (Array, 2003)
U povijesnome i političkome okviru kontinentalne Hrvatske XVII. i XVIII. stoljeća razmotren je stilski razvoj na tom područji. Nakon različitih oblika manirizma koji se pojavljuju u XVII. stoljeću, punu afirmaciju baroknoga leksika (stilska i teritorijalna)kontinentalni dio Hrvatske bilježi tek u XVIII. stoljeću. Posebno su razmotrene: uloga naručitelja, problem slikarskih vrsta (genre) i ikonografija.