Povijest Europe i hrvatska historiografija. Predgovor - Roksandić, Drago (Array, 2002)
Smještajući J.M. Robertsa u engleski historiografski kontekst te u tradiciju pisanja povijesti Europe, rad se bavi problemima mogućih hrvatskih kontekstualiziranja glavnih tema hrvatske povijesti.