Društveni odnosi i previranja u sandžaku Lika-Krka u 16. i početkom 17. stoljeća - Šarić, Marko (1999)
Rad predstavlja pokušaj rasvijetljavanja društvenih odnosa na prostorima sandžaka Lika-Krka krajem 16. i početkom 17. stoljeća. Analizira socijalnu i etnokonfesionalu, te ekonomsku strukturu (agrarno-proizvodni odnosi, izvori feudalne rente, trgovina) ove najzapadnije ali materijalno vrlo siromašne osmanske provincije. Posebna pozornost posvećena je fenomenima tzv. "teritorijalizacije" Vlaha i zloporabama osmanske upravne elite u sandžaku, koje su bile uzrokom čestih pobuna kako kršćanske tako i muslimanske populacije.
Projekt MZOS
HRV-ENG