Leksička flektivna baza podataka hrvatskih imena i prezimena - Boras, Damir; Mikelić, Nives; Lauc, Davor (2003)
U radu je opisan paradigmatski model, struktura i izrada flektivne baze podataka hrvatskih imena i prezimena (za pisani jezik) te njezina moguća upotreba u sustavima za pretraživanje podataka, sustavima za segmentaciju teksta, korektorima pogrešaka, te sustavima za gramatičku analizu teksta. Bazu podataka čine sva postojeća osobna imena i prezimena u Republici Hrvatskoj prikupljena iz dostupnih javnih izvora. Iz baze je moguće dobiti sve oblike za određeno ime u skladu s pravilima koja postoje za hrvatski jezik i koja su radi cjelovitosti rada također izložena. Budući da infleksijska baza sadrži i čestotu pojavljivanja određenog imena na području RH, moguće su i različite statističke analize, te upotreba baze kao modula za prepoznavanje osobnih imena u sustavima za pretraživanje punog teksta koji se koriste i vjerojatnosnim modelom prepoznavanja. Stoga su izložena i pravila slaganja osobnih imena s prezimenima. Osim što je u informatičkom smislu to prva takva baza imena i prezimena u nas, a od ostalih se infleksijskih baza riječi hrvatskoga jezika razlikuje i jednostavnijom paradigmatskom strukturom, ona i u lingvističkom smislu predstavlja novost jer donosi niz razrješenja za imena i prezimena kojima pripadajuću nastavačku paradigmu nije bilo moguće odrediti samo na temelju gramatičkih pravila, nego je bilo potrebno ući i u semantiku i etimologiju pojedinih imena i prezimena.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV