PRETRAŽIVANJE OBAVIJESTI: pristupi automatskom indeksiranju dokumenata - Lauc, Tomislava (2003)
Pretraživanje obavijesti jest zadatak da se u danom korpusu tekstova pronađu relevantni dokumenti koji mogu biti odgovor na korisnikovu informacijsku potrebu. Temelji se na uspoređivanju prikaza sadržaja dokumenata i zahtjeva korisnika, tj. određivanju sličnosti između indeksiranih dokumenta i upita korisnika u danom sustavu za pretraživanje. Metode automatskoga indeksiranja dokumenata koje se koriste za prikaz sadržaja tekstovnih jedinica vrlo su raznovrsne i kreću se u rasponu od jednostavnih, statističkih postupaka, do primjene složenih matematičkih modela, kao i tehnika za obradu prirodnoga jezika.
Projekt MZOS
HRV