Ugarske teme u djelima hrvatskih književnih prosvjetitelja - Botica, Stipe (Array, 2002)
Hrvatsko je književno prosvjetiteljstvo, po najvažnijim svojim predstavnicima, uglavnom tematiziralo didaktičke vjerske sadržaje, različite odgojne sadržaje, rodoljubne motive, povijesne motive i općenito nacionalnu problematiku. To je uglavnom bitna tematska odlika u djelima većine predstavnika ovoga književnoga razdoblja što je svoj vrhunac doživio sredinom osamnaestoga stoljeća.