Mljetski tribeloni - tradicija "auličke" arhitekture kasne antike u srednjem vijeku - Jurković, Miljenko (Array, 2002)
Na primjerima mljetske arhitekture od kasne antike do romanike, autor pokazuje održavanje tradicija u oblikovanju specifičnog elementa artikulacije svetišta, trostrukog lučnog otvora, kojeg povezuje s antičkim tribelonima.