La luna, la tomba e il garofano... Viaggio postumo di Prešeren e di Šenoa in Italia - Roić, Sanja (Array, 2003)
Hrvatsko-slovensko-talijanske kulturne i kn jiževne interference poticaj su Šenoi za novelu "Karamfil s pjesnikova groba" u kojoj se citiraju Prešernovi stihovi. Prevodilac na talijanski (1882)dopunjuje Šenou, pa prevodi cijeli tekst balade "Pod oknam", što je kronološki prvi cjeloviti prijevod tog sastavka na talijanski jezik.