Tomizza, istarski fantastičar - Roić, Sanja (Array, 2002)
Klasificiran i kanoniziran kao realist, Tomizza je od 1970-tih u svojim djelima na talijanskom jeziku i fantastičar. Ti se metodološki i žanrovski pomaci zbivaju gotovo u pravilu na granici sna i jave u geografskim prostorima zapadne Istre.