Kasantatarisch - Čaušević, Ekrem (Array, 2002)
U ovom poglavlju spomenute knjige opisan je ustroj kazanskog tatarskog koji pripada sjeverozapadnom (kipčačkom) ogranku turkijskih jezika. Kazanski tatarski nacionalni je jezik Tatara u Republici Tataristan u sastavu Ruske Federacije. U radu se govori i o značajnijim sociolingvističkim problemima vezanim uz taj jezik i njegovo okruženje: o odnosu kazanskog tatarskog i ruskog jezika te o aktualnome stanju i perspektivi kazanskog tatarskog kao nacionalnog jezika jednog malog naroda koji više obrazovanje ima pretežito na ruskom jeziku.