Buzzatijeva tajna dimenzija zbilje - Peruško, Tatjana (Array, 2003)
Pogovor antologiji Buzzatijevih pripovijesti objavljenih u Italiji davne 1958.g. nastoji pružiti hrvatskom čitateljstvu širi uvid u autorov opus, ali i ukratko analizirati osnovna poetička obilježja Buzzatijeve novelistike. Premda žanrovski pripada fantastičnom korpusu, ona je snažno obilježena alegorijsko-moralističkom komponentom koja bitno utječe ne semantičku strukturu tekstova, tako što klasičnom modelu "nerazriješivosti" i "fragmentarnosti" fantastične proze dopisuje autorske hermeneutičke naputke.Ipak, rezultat su suvremene "otvorene" alegorije koje je nemoguće svesti na jednoznačne pomišljaje.