Mit o neutralnosti i etnički senzitivno odlučivanje - Kardov, Kruno (Array, 2003)
Rad analizira mogućnosti djelovanja urbanih planera u kontekstu etničke polarizacije grada. U etnički podijeljenim urbanim sredinama moguće je primijeniti četiri strategije djelovanje: neutralna, pristrana, pravedna i transformativna. Ovi ideal-tipovi se primjenjuju i objašnjavaju na primjeru grada Vukovara. Autor zaključuje da se odluke neutralnog planera u fazi primjene nužno kompromitiraju i prilagođavaju polarizacijskim tendencijama svakodenevnog života te je potrebno uvesti etničku varijablu u proces odlučivanja. To zahtijeva usvajanje pravedne ili transformacijeske strategije djelovanje.