Obrazovanje informacijskih stručnjaka za globalni informacijski prostor - Lasić-Lazić, Jadranka (Array, 2002)
Autorice daju osvrt na promjene koje se događaju u digitalnom i mrežnom okruženju, te upućuju na nužne prilagodbe u obrazovanju informacijskih stručnjaka. Na primjeru knjižničarski škola i promjena nastavnih planova i programa koji su se posljednjih desetljeća smjenjivali vidljivo je da je upravljanje i prilagodba promjenama nužan dio informacijske profesije i obrazovanja u ovom području. Organizacija i pružanje informacija u mrežnom okruženju postupno prestaje biti usluga vezana uz institucije i njihove djelatnosti. Težište obrazovanja informacijskih stručnjaka ne treba biti samo na obučavanju za rad u pojedinim institucijama (knjižnicama, arhivima ili muzejima), već na usvajanju fundamentalnih znanja i vještina potrebnih u organizaciji, pohrani, upravljanju i osiguravanju pristupa znanju i informacijama u globalnom kontekstu. Dobro poznavanje i praćenje komunikacijske tehnologije o kojoj spomenute funkcije ovise, danas je temeljni i važan dio kurikuluma u obrazovanju informacijskih stručnjaka.