Stavovi i ponašanja među grupama - Čorkalo Biruški, Dinka (2003)
Podjela na grupe ima svoju osnovu u tome kako je ustrojen naš mentalni sustav, te i ljude, baš kao i stvari i pojave, svrstavamo u kategorije na temelju njihovih zajedničkih obilježja. Objasnit će se pojmovi vlastite i vanjske grupe i razlozi zbog kojih smo pristrani prema grupama čiji smo i sami članovi. Na naše ponašanje prema članovima drugih grupa važan utjecaj imaju stareotipi i predrasude. Raspravit će se odnos osobnoga i socijalnoga identiteta, govoriti o nacionalnoj pripadnosti, te o tome kada je i kako djeca postaju svjesna. Razmotrit će se razlozi zbog kojih dolazi do sukoba među grupama, te načini na koje je moguće prevladati predrasude i međugrupne sukobe.
Projekt MZOS
HRV