Upravljačke elite u inovativnom društvu - Lažnjak, Jasminka (Array, 2001)
U radu se najprije analizira novi teorijski okvir modernizacije, koji proizlazi iz teorije inovativnog društva i ekonomije znanja. Moderna ili inovativna društva zasnivaju se na ekonomijama znanja čiji su glavni proizvodni resursi znanje (razvoj i istraživanje) i intelektualni kapital (obrazovanje). U modernim inovacijskim društvima klasifikacija poduzeća i njihovih mreža (clusters) zasnovana je na intenzitetu ugrađenog znanja kao rezultata organiziranog procesa razvoja i istraživanja. Najmodernija poduzeća, odnosno mreže poduzeća, jesu ona temeljena na znanju (science/knowledge-based firms). Ključni proces u tako definiranoj modernizaciji jest ovladavanje procesima upravljanja tehnološkom promjenom koja omogućuje prijelaz iz nižih obika proizvodnih sektora u sektore zasnovane na razvoju i istraživanju. Stoga se sposobnost upravljanja tehnološkom promjenom nameće kao nov i nezaobilazan teorijski okvir proučavanja upravljačkih elita u Hrvatskoj, o čijoj sposobnosti, konačno, ovisi restrukturiranje gospodarstva i postizanje gospodarskoga rasta i društvenoga blagostanja. Upravljačke su elite jedan od glavnih aktera toga procesa. Kako je tehnološka promjena fundamentalno društveni proces, drugi dio rada bavi se analiziranjem mogućnosti utjecaja na formiranje i ponašanje upravljačkih elita pomoću modela konstruktivne procjene tehnologije. Teorije socijalnog oblikovanja tehnologije, kao jedna od paradigmi unutar sociologije tehnologije, upućuju nas na kontingentni karakter tehnološke promjene ovisan o relevantnim akterima. Ako tehnološka rješenja oblikuju kompleksna međudjelovanja različitih aktera, a tehnologija evoluira sa socijetalnim sistemom, onda je legitimno razmišljanje kako se na razvoj tehnologije, odnosno modernizacije, i restrukturiranje gospodarstva može utjecati pomoću instrumenata konstruktivne procjene tehnologije. U radu se iznose osnovni elementi modela konstruktivne procjene tehnologije i analiziraju mogućnosti i problemi primjene modela na specifičnu i vrlo važnu grupu aktera: upravljačke elite u Hrvatskoj.