Kako razaznati ples od plesača - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 2001)
Esej se bavi pitanjem dihotomija koje određuju Yeatsovo stvaralaštvo i koje svoju osnovu nalaze koliko u keltskoj toliko u klasičnoj mitologiji, (Leda i labud) te kršćanskoj (Drugi dolazak) Yeatsovo shvaćanje povijesti je cikličko i izražava stalno oklijevanje između slavljenja energije, pobune, dakle razorne energije koja je muški princip i one stabilizirajuće, ženske. Esej također raspravlja o neoplatonističkom aspektu Yeatsove umjetnosti, zaokupljenošću prikazima, maskama, ali i sintetizirajućim principom prema kojem sve dihotomije postaju jedna harmonična cjelina (u umjetničkom izražaju ples i plesač se sjedinjuju u jedno).