Hrvatska ekspresionistička proza - Nemec, Krešimir (2002)
Kao epski, narativni oblici, roman i novela teško su se uklapali u ekspresionističku poetiku koja se temelji na antimimetizmu, eksplozivnom intenzitetu, dinamizmu, ekstazi, težnji prema apstrakciji. No iako ne u toj mjeri kao u lirici ilki drami, ekspresionistički stil našao je svoje odjeke i u prozi. U članku se analiziraju tipični proizvodi hrvatskoga proznog ekspresionizma u djelima Krleže, Cesarca, Strozzija, Mesnera i dr.
Projekt MZOS
HRV