Gospić u Vojnoj krajini - Holjevac, Željko (Array, 2001)
Na temelju tragova u različitim pisanim vrelima i podataka o referentnoj literaturi autor nastoji u ovom prilogu ukratko prikazati povijesna zbivanja, socioekonomski razvoj, vojnopolitičke i sociokulturne prilike u Gospiću u razdoblju od oslobođenja Like i Krbave od osmanske vlasti 1689. godine i utjelovljenja tog prostora u habsburški vojnokrajiški sustav u hrvatskim zemljama 1712. godine do razvojačenja i sjedinjenja Hrvatsko-slavonske Vojne krajine s civilnom (banskom) Hrvatskom i Slavonijom 1881. godine