Etika i bioetika - Čović, Ante (Array, 2000)
Polazište ovog članka predstavlja razlikovanje moralne i etičke refleksije. Autor potom naznačuje, u opreci prema tzv. etici osjećaja, s pomoću pojma legalnosti kod Kanta, refleksivni karakter morala. Na ovoj kategorijalnoj podlozi razmatra se nastanak bioetike, njezin karakter i njezin razvitak. Bioetika je nastala kao moralna refleksija unutar nove medicinske situacije. Njezina brza i obuhvatna mijena je pokazala da se u novoj medicinskoj situaciji u temelju očituje nova civilizacijska situacija. Bioetika je u metodološkom pogledu dostigla nivo etičke refleksije, dok je njezino problemsko područje poprimilo globalne razmjere. U vrlo kratkom vremenu, bioetika je dakle doživjela promjenu od inovativne medicinske etike do planetarne etike života.