Populacija i kontinuitet pri smjeni civilizacija. Primjeri s izmaka antike - Kuntić-Makvić, Bruna (1999)
Hrvatsko povijesno područje pruža različite primjere civilizacijskih prežitaka i kontinuiteta na prelasku iz antike u rani srednji vijek. Mate Suić je u više radova formulirao načela istraživanja ovih fenomena, a također je i idientificirao i interpretirao pojedine primjere. Pri proučavanju prijelaznoga razdoblja u Hrvatskoj bitno je uzeti u obzir gospodarske, društvene i kulturne okolnosti u kasnoj antici, seobe i način života s kojim su se pridošlice susreli, te potrebu da novopristigla populacija usvoji zatečena civilizacijska postignuća kako bi mogla živjeti u novome okolišu.
Projekt MZOS
HRV