Latinski natpisi - Matijević Sokol, Mirjana (1997)
U radu se obrađuju hrvatski vladarski natpisi pisani latinskim jezikom potom natpisi dostojanstvenika, svećenika i majstora te na koncu čimbenici pjave epigrafičke baštine kod Hrvata. Epigrafički korpus kod Hrvata u ranom srednjem vijeku, izniman u Europi, zadivljuje količinom, ali nadasve kvalitetom. Na sadašnjem, nedovoljnom stupnju istraženosti približava se brojci od pet stotina i omogućuje višeslojno donošenje zaključaka. Određujući Hrvatsku u doba narodnih vladara kao najvažnije mjesto gdje će se izučavati europska epigrafička baština ranoga srednjega vijeka (kao i pojava figurativnih predstava protoromanike), odredili smo i njezino mjesto u ranoj povijesnosti Europe.
Summary: The author looks at earliest and most important Latin inscriptions in Croatia in the early middle ages (royal inscriptions, inscriptions concerning dignitaries, priests and craftsman). The body of Croatian monumental epigraphic heritage dating from the Early Middle Ages is astonishing in European terms. Even when the incomplete state of research today is taken into account, the number of surviving examples is close to five hundred, which permits us to draw conclusion at a number of levels. By establishing the Croatian epigraphic heritage of the time of the national dynasty as the most productive venue for study of the European epigraphic heritage of the Early Middle Ages (together with the appearance of figurative representations in the Proto-Romanesque) we have at the same time established unequivocally its place in the early history of Europe in general.
Projekt MZOS
HRV