Konzervacija na staklenim pločama - Fotografije umjetničke baštine kontinentalne Hrvatske - Cvetnić, Sanja (Array, 1999)
Artur Schneider, prijašnji direktor Strossmayerove galerije starih majstora sakupio je između 1930 i 1941. godine jedinstveni fotografijski arhiv hrvatskih spomenika kulture i umjetnosti. Arhiv s oko 2500 negativa nastalih na više od 200 lokaliteta po čitavoj Hrvatskoj čuva Strossmayerova galerija, odnosno Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Desetljećima je poznat u stručnim krugovima kao najkorisnija baza podataka o stanju spomenika prije Drugoga svjetskog rata. Neki spomenici bili su uništeni ili u tome ratu ili u agresiji na Hrvatsku u devedesetima. Schneiderov fotografijski arhiv bio je od iznimne važnosti prigodom širokih poslijeratnih obnova u Hrvatskoj. Knjiga donosi cjelokupni popis negativa i reproducira najbolje primjerke fotografija. Članak u predgovoru razmatra fotografsku dokumentaciju u kontinentalnoj Hrvatskoj i njenu iznimnu znanstvenu i konzervatorsku ulogu.