Granice u Evropi - Heršak, Emil; Lazanin, Sanja (2002)
Prilog ima nakanu analizirati problem granica, odnosno ulogu granica u povijesti, te u praktičkom, pojmovnom i simboličkom smislu. Povod za analizu je suvremeni koncept "Evrope bez granica", koja je dio trenutne politike Evropske unije. Nakon kraćeg osvrta na definiciju pojma granice i na neke povijesne primjere funkcioniranja granica, prelazi se na kritiku zamisli o "bezgraničnosti" unutar suvremene Evrope. S tim u vezi, iznijet će se hipoteza o nužnosti granica i radi poimanja prostora i radi organiziranja odnosa između različitih političkih i etničkih (ili analognih) zajednica. Uza svu poželjnost razvitka što propustnijih ("otvorenijih") granica, izlagači će pokušati ilustrirati kako gubitak pojmovnih i simboličkih značajki granica oslobađa niz ambivalentnosti koje mogu dovesti do porasta konfliktivnosti, umjesto da povećaju izglede za suradnju. Također će pokušati argumentirati da porast agresivnoga etnocentrizma u suvremenoj Evropi logičan ishod politike "Evrope bez granice", a ne "posljednji trzaji prošlosti" u doba opće globalizacije.
Projekt MZOS
HRV